Jättegrytorna

Datum: 2012-07-17 Klockslag: 11:40:12

 I söndags var det egentligen tänkt att vi skulle åka och klättra i Skuleberget, men av olika anledningar så blev det inte av. Så istället bestämde vi oss för att cykla till Jättegrytorna (1,5 mil tur & retur). Precis när vi börjat cykla  kom regnet, och höll i sig så gott som hela tiden - vilket faktiskt inte gjorde så mycket. Var mest härligt! Sökte skydd i något vindskyddsliknande när det regnade som mest. Annars klättrade vi omkring där bland Jättegrytorna och så, innan vi bestämde oss för att cykla hem och möta upp Elina för att äta bakispizza. Så kvällenspenderades hos Martin med att äta pizza och chips, och så såg vi på Sagan om ringen.
 
"Genom byggnationen av Ramsele kraftverk 1953-58 torrlades ca 7 km av Faxälven. Räbbstugeforsen blev ett "dött fall" och hundratals så kallade jättegrytor frilades från vattnets virvlar.

Jättegrytor utvecklas i berggrunden genom att vattnets kraft sätter sand och större stenar i rörelse. I ojämnheter i berget kommer material att virvla runt och slipa ut håligheter. Fenomenet kan studeras i den gamla älvfåran efter en sträcka på 200 m. Grytorna är upp till 2,5 m i diameter och lika djupa."
 

Trots mitt dåliga humör för att klättringen blev inställd blev det en riktigt bra & härlig dag ändå! :-)
 

kommentarer



» Om du inte har någon blogg, titta tillbaka senare för svar. :]
» Elaka kommentarer publiceras ej.

Namn:
Kom ihåg mig? :)

E-postadress: (visas endast för mig)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback